Пиезо Инжектори

  • 1

Пиезо Инжектори

След 2002г. в двигателите на Фолксваген Груп 2.7 TDI и 3.0TDI – Common Rail Diesel, се монтират пиезо горивни инжектори, които са обект на масово недоволство поради многобройните дефекти до 2008г. Фирмата производител БОШ, неофициално е оповестила сериозна техническо – архитектурна грешка, която води до прекомерното износване на механичните компоненти в инжектора, който работи при налягане от 1600+ BAR. Едно от доказателствата за това е десетките индекси на дюзи до 2008г. – всеки следващ заменя предишния (като част за първоначално вграждане или резервна част).

Предимството на този вид инжектори е до 4 пъти по бързата реакция (отваряне – затваряне на пиезо клапана), драстично по-ниското собствено тегло и повишената прецизност на количество впръсканото гориво – всичко това сравнено с предишното поколение инжектори, разполагащи с магнитен/соленоиден клапан. Piezo в превод от Гръцки означава налягане. Пиер Кюри (Физик) открива, през далечната 1880г., пиезоелектричния ефект. Ефектът се наблюдава, когато кристал (пиезоелектрик) под въздействието на механично напрежение (натиск, налягане) се поляризира. В Piezo инжекторите произведени от Bosch, се наблюдава точно обратния Пиезо ефект – под въздействието на електрическо поле (високо напрежение) пиезо-кристалът се деформира. Тази механична деформация дава възможността на Пиезо клапана да има толкова по-бърза реакция в сравнение с магнитно управляван такъв.

Най-често точно в този сложен за поддържане процес (110-148V) се проявяват дефектите и преждевременното износване. Резултатът от неоптималната работа на някой от инжекторите би могъл да бъде и тотална щета на дизеловия двигател. Причина за това е, интелигентността на съвременните моторни блокове, управляващи работата на двигателя. Те са способни да компенсират до 50% отклонение в работата на даден инжектор с промяна на количеството впръсканото гориво от останалите такива.

Интересно:

Как да направим проверка на своите инжектори с помощта на ROSS TECH VCDS VAG COM?

  1. Стартирайте двигателя на вашия автомобил
  2. Свържете диагностичната букса към Вашия автомобил и Лаптоп/PC
  3. Стартирайте диагностичния софтуер VCDS
  4. В карето „Select Control Module“ натиснете бутона „Select“
  5. Изберете група „01 Engine“
  6. В новия прозорец изберете „Meas. Blocks – 08“
  7. В следващия прозорец на мястото на „000“, запишете съответно:

072 (I -ви цилиндър)

073 (II -ви цилиндър)

074 (III -ви цилиндър)

075 (IV -ви цилиндър)

076 (V -ви цилиндър)

077 (VI -ви цилиндър)

В първата клетка стойността трябва да бъде не по-малка от (-45) и не по-голяма от (+45)

Във втората клетка стойността трябва да бъде не по-малка от (-15) и не по-голяма от (+15)

В случай че стойностите са силно в минусовия диапазон, за съжаление се нуждаете от нови/употребявани инжектори, защото Вашите са дефектни. Ако стойностите са в противоположния край, то най-вероятно те са запушени и се нуждаят от Почистване!


1 Коментар

Петър Тишков

06.09.2016 at 8:26 pm

Имам Ситроен Берлинго 2007 дизел 1,6hdi 90к.с Когато е студена колата,като я запаля и прекъсва и си мени оборотите.Възможно ли е да е от дюзете.Като се затопли и няма проблем.

Коментари

ПЛОВДИВ ДИЗЕЛ

Пловдив и Асеновград
Телефон: 0894/ 288 985
ел.поща: chris73@abv.bg

Не се колебайте да се свържете с нас.

Телефон: 0894/ 288 985